Dżem czereśniowy

0 (0 ocen)

pyszny domowy dżemik

Składniki:


  • 1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )
    1 konfiturex 2:1 ( 40 g )
    500g cukru

Dżem czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy