Dżem czereśniowy

  • wyświetlono: 695 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pyszny domowy dżemik

zzewa

Składniki


1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )
1 konfiturex 2:1 ( 40 g )
500g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem czereśniowy

  • 1. Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina czereśniowa

W tak małym słoiczku mieści się...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Konfitura czereśniowa

Czas przetworów, zamykamy w słoiki...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: KejtKejt

Konfitura czereśniowa

Lato zamknięte w słoiku.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE