Dżem czereśniowo-czekoladowy

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Owoce lubią czekoladę! Takie połącznie nie tylko wykorzystuje w kuchni do przygotowania ciast i deserów , ale także przetworów!Otwarcie i zajadanie się takim dżemikiem zimą na pewno poprawi humor, zwłaszcza w pochmurny, mało słoneczny dzień!

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 2,5 kg czereśni,
• ¾ szklanki cukru trzcinowego,
• 100 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),
• 1/3 szklanki rumu,
• sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem czereśniowo-czekoladowy

  • drylowanie1. Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub drylownicą.
  • dodanie cukru2. Gotowe czereśnie przekładamy do garnka w którym będą smażone i stawiamy na gazie. Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier, rum oraz sok z cytryny.
  • dodanie czekolady3. Dżem smażymy około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy sok z czereśni zostanie już częściowo zredukowany (po 40 minutach) dodajemy czekoladę.
    Całość smażymy jeszcze około 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję. Po dodaniu czekolady musimy dość często mieszcząc konfiturę.
    Gotową przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladaPrzetworyCzereśnieprzetwory z owoców

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot czereśniowy

Dodane przez: kamilab

Kompot czereśniowy

Smaczny kompot na zimę.

Frużelina czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina czereśniowa

W tak małym słoiczku mieści się...

Frużelina czereśniowa z miodem

Dodane przez: Alex M

Frużelina czereśniowa z miodem

Zaskakująco pyszna!

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Konfitura czereśniowa

Czas przetworów, zamykamy w słoiki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE