Dżem brzoskwiniowy z whisky

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny dżem idealnie pasuje do porannej ciepłej bułki jak i do przełożenia ciasta,tortu lub do ciasteczek ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg brzoskwiń
    0,8 kg cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z cytryny
    2 opakowania żelfix 3;1
    150 ml whisky

Dżem brzoskwiniowy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w2j6bh 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Najlepiej je umieścić w garnku zalać wodą i zagotować. Skórka schodzi bez problemu.
  • image-1a0w196 2. Brzoskwinie w dużym garnku zasypać cukrem,cukrem waniliowym
    ,cynamonem oraz dodać sok z jednej cytryny. Gotować na małej mocy palnika około godziny od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Garnek zdjąć z palnika i dodać dwa opakowania żelfiks i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać whisky i gotować jeszcze chwilkę do odparowania alkoholu.
  • image-0uru76y 4. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku ok 5-10 minut w temperaturze 100 stopni. Wieczka zalewamy gorącą wodą. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików,zakręcamy i układamy na drewnianej desce na wieczku by słoiki się zamknęły.

Porady

Uwaga bo dżem szybko się przypala. Do uzyskania bardziej wyraźnego smaku możemy dodać więcej whisky ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy