Dżem brzoskwiniowy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Najlepiej je umieścić w garnku zalać wodą i zagotować. Skórka schodzi bez problemu.
2.Brzoskwinie w dużym garnku zasypać cukrem,cukrem waniliowym
,cynamonem oraz dodać sok z jednej cytryny. Gotować na małej mocy palnika około godziny od czasu do czasu mieszając.
3.Garnek zdjąć z palnika i dodać dwa opakowania żelfiks i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec dodać whisky i gotować jeszcze chwilkę do odparowania alkoholu.
4.Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku ok 5-10 minut w temperaturze 100 stopni. Wieczka zalewamy gorącą wodą. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików,zakręcamy i układamy na drewnianej desce na wieczku by słoiki się zamknęły.
Porady
Uwaga bo dżem szybko się przypala. Do uzyskania bardziej wyraźnego smaku możemy dodać więcej whisky ;)
Komentarze