Dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii

4.5 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i słodki, z wyraźną nutką wanilii.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brzoskwinie: 1.5 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - laski wanilii: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki.
    Owoce umieszczamy w dużym garnku, dosypujemy cukier, wyciągamy ziarenka wanilii,
    laski też wrzucamy do garnka.

    Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujmy ponad pół godziny, często mieszamy.
    Owoce rozpadną się i odparuje sok, dżem ładnie zgęstnieje.

    Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy.

    Słoiczki umieszczamy w piekarniku, nastawiamy temperaturę na 180 stopni,
    po osiągnięciu temperatury odliczamy 10 minut,
    otwieramy piekarnik i czekamy aż słoiczki przestygną.
    Mam pewność, że słoiczki są dobrze zabezpieczone i zawartość ich się nie popsuje.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować