Dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, wyciągamy pestki, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki.
Owoce umieszczamy w dużym garnku, dosypujemy cukier, wyciągamy ziarenka wanilii,
laski też wrzucamy do garnka.
Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujmy ponad pół godziny, często mieszamy.
Owoce rozpadną się i odparuje sok, dżem ładnie zgęstnieje.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy.
Słoiczki umieszczamy w piekarniku, nastawiamy temperaturę na 180 stopni,
po osiągnięciu temperatury odliczamy 10 minut,
otwieramy piekarnik i czekamy aż słoiczki przestygną.
Mam pewność, że słoiczki są dobrze zabezpieczone i zawartość ich się nie popsuje.
Smacznego!
Komentarze