Dżem brzoskwiniowy z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny dżem – brzoskwinia i jabłka oraz zagęstnik zapobiegający pleśni. Domowy dżem w kilka minut. Super dodatek do śniadania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg dojrzałych brzoskwiń
    2 duże winne jabłka
    ½ kg cukru
    1 zagęstnik – u mnie konfiturex 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem brzoskwiniowy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o podwójnym dnie, dodać 3 łyżki wody – rozgotować na pulpę. Brzoskwinie wypestkować, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać 3 łyżki wody. Gotować około 3 minut. W przypadku dużej ilości soku – odlać część. Jabłka połączyć z brzoskwiniami i zagęstnikiem, zagotować. Gotować około 2-3 minut. Potem dodać cukier i gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać całość do zaniku powstałej piany. Do wyparzonych słoików przekładać gorący dżem, zakręcić. Odstawić na ściereczkę do góry dnem do wystygnięcia dżemu.

Porady

1. Do jabłek można dodać cynamon do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować