Dżem brzoskwiniowy z garam masala

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dżem brzoskwiniowy pachnący aromatycznymi, indyjskimi przyprawami to fajna alternatywa dla domowego dżemu. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń
    1 szklanka cukru
    Sok z 1 limonki
    Skórka otarta z 1 limonki
    1 łyżka garam masala

Dżem brzoskwiniowy z garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki mieszamy i odstawiamy na 30 – 60 minut, aby brzoskwinie puściły sok.

    Brzoskwinie zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawę garam masala i gotujemy brzoskwinie około 2 godzin. Na talerzy wylewamy łyżeczkę dżemu i jeśli po 15 minutach zastygnie znaczy, że jest już gotowy, jeśli nie należy go cierpliwie gotować dalej. Czas gotowania w dużej mierze zależy od mocy kuchenki.

    Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki na desce pokrywką do dołu. Tak zostawiamy słoiki do całkowitego wystygnięcia. Potem dżem trzymamy w szafce, a po otwarciu w lodówce.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy