Dżem aroniowo- papierówkowy z miodem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cierpkość aronii zrównoważyłam dodając miód i słodkie papierówki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg obranych pokrojonych w kawałki jabłek papierówek
    0,5 kg cukru trzcinowego

    2 l umytej przebranej aronii
    0,5 l wody
    szklanka miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    2 kawałki po 5 cm kory cynamonowej
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżemy Przetwory z aronii

Dżem aroniowo- papierówkowy z miodem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Jabłka umieszczam w garnku do smażenia powideł zasypuję cukrem i odstawiam na 2 godziny by puściły sok.
  • dzem 2. Aronię umieszczam w drugim garnku wlewam wodę dodaję cynamon i gotuję pod przykryciem 30 minut. Następnie wlewam miód i sok cytrynowy i smażę bez przykrycia do zgęstnienia.
  • gzem 3. Następnie jabłka smażę do chwili gdy zaczynają się rozpadać.
  • dzem 4. Jabłka łączę z aronią, dokładnie mieszam, wyjmuję cynamon.
  • dzem 5. Dżem dokładnie mieszając jeszcze smażę 5 minut. Gorący dżem nakładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki Aronia Miód Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować