Dżem agrestowy z skórką cytrynową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Agrest zawiera naturalne pektyny dzięki czemu dżem ma dobrą konsystencję bez potrzeby dodawania produktów typu „fix”. Kwaśnawy smak agrestu z lekką nutą cytrusową doskonale kontrastuje z słodyczą dżemu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg agrestu
    500g cukry
    skórka otarta z dwóch cytryn

Dżem agrestowy z skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i odrywamy szypułki. Gotujemy w garnku o grubym dnie na małym ogniu razem z cukrem i skórką otarta z dwóch cytryn do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30-40 minut). Dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku w 100stopniach C słoików. Zakręcamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy