Dżem agrestowy z kiwi i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Agrest umyłem, odszypułkowałem.
3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki.
Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia.
Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia.
Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia.
Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem.
Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki.
Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków.
Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut.
Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.
Komentarze