Dżem agrestowy z kiwi i chia

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas przetworów, przetworów czas ;)

  • 48 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg zielonego agrestu
    5 owoców kiwi
    1 kg cukru
    100 g chia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem agrestowy z kiwi i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem agrestowy z kiwi i chia 1. Agrest umyłem, odszypułkowałem.
    3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia.
    Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia.
    Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia.
    Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem.
    Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki.
    Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków.
    Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut.
    Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Kiwi Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować