Pyszny sernik gotowany z dodatkiem dyni, na cynamonowym spodzie z suszoną śliwką. Całość polana czekoladą i posypana orzechami ziemnymi w karmelu. Pychotka – polecam!
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
300 g suszonych śliwek bez pestek (1 i ½ szklanki)
1 łyżka cynamonu mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
1 kg twarogu sernikowego naturalnego 4% tłuszczu
500 g miąższu dyni
250 g masła
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
5 jajek
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
Polewa:
150 g czekolady deserowej 45% kakao
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
Dodatkowo:
250 g orzechów ziemnych w karmelu (1 i ½ szklanki)
Dyniowy sernik z suszoną śliwką, czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka min, po czym osączyć i wystudzić.
Przygotować ciasto – masło, cukier, jajka i jogurt utrzeć, następnie masę ponownie utrzeć z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć całymi śliwkami, lekko je dociskając.
2.W garnku umieścić jogurt i połamaną czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
3.Piec 50 – 55 min (180 st. C). Całkowicie wystudzić.
4.Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dusić w szerokim rondlu 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać masło i cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Dołożyć ser – wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i oba opakowania proszku budyniowego, następnie mieszankę wlać do zawartości rondla i, mieszając, zagotować.
5.Gorącą masę wyłożyć na ciasto i ostudzić.
6.Przygotowaną polewę wylać na masę serową z dynią.
7.Całość posypać orzechami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze