Dyniowy sernik z korzenną nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Jego słodko-korzenny smak pozwoli na chwileczkę zapomnienia. Podany w towarzystwie filiżanki kawy dzielnie stoczy zwycięski bój i pokona każdą chandrę :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • SPÓD
    - 250g ciasteczek korzennych,
    - 80g roztopionego masła,

    MASA SEROWO-DYNIOWA
    - 5 jajek,
    - 900g zmielonego twarogu,
    - 450g musu z dyni*
    - 120g cukru
    - 15g cukru waniliowego (dodatkowe 15g do posypania pieczonej dyni)
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

    POLEWA CZEKOLADOWA
    - 100g gorzkiej czekolady
    - 50g masła
    - 1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Dyniowy sernik z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Mus z dyni przygotowujemy w następujący sposób: 800g dyni myjemy, kroimy na kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na brytfannie wyłożonej folią aluminiową Posypujemy cukrem waniliowym i przykrywamy pokrywą od naczynia lub folia aluminiową.
    Pieczemy do miękkości, ok. 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Po tym czasie, gdy dynia przestygnie, obieramy ją ze skórki, a miąższ rozgniatamy blenderem.

  • 2. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem.
    Ciasteczka korzenne rozgniatamy i łączymy z roztopionym masłem Na dno formy wykładamy masę miasteczkową, którą dociskamy tak, aby powstał równy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia masy.
  • 3. Twaróg, jaja, cukry oraz przyprawy miksujemy. Następnie dodajemy mus dyniowy i wszystko mieszamy, do połączenia składników. Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 min. w temp. 170 oC.
  • 4. Polewę czekoladową przygotowujemy z roztopionego masła, pokrojonej czekolady i cukru. Składniki podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Polewę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok. Za pomocą wykałaczki zanurzonej w polewie malujemy na dyniowych liściach „żyłki”. Polewę ponownie przez chwilkę podgrzewamy, polewamy nią przestudzony sernik i dekorujemy listkami.

Porady

** Jeżeli sernik chcemy ozdobić dyniowymi liśćmi, należy niewielki kawałek surowej dyni pokroić na cienkie plasterki, wykroić listki, które następnie pieczemy folii aluminiowej przez 20 min w temp. 180 oC.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Przyprawy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować