Dyniowy sernik z korzenną nutą

  • wyświetlono: 304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik jest bardzo kremowy i delikatny. Jego słodko-korzenny smak pozwoli na chwileczkę zapomnienia. Podany w towarzystwie filiżanki kawy dzielnie stoczy zwycięski bój i pokona każdą chandrę :)

edyta-eb3
  • 180min

Składniki

SPÓD
- 250g ciasteczek korzennych,
- 80g roztopionego masła,

MASA SEROWO-DYNIOWA
- 5 jajek,
- 900g zmielonego twarogu,
- 450g musu z dyni*
- 120g cukru
- 15g cukru waniliowego (dodatkowe 15g do posypania pieczonej dyni)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

POLEWA CZEKOLADOWA
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowy sernik z korzenną nutą

  • 1. *Mus z dyni przygotowujemy w następujący sposób: 800g dyni myjemy, kroimy na kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na brytfannie wyłożonej folią aluminiową Posypujemy cukrem waniliowym i przykrywamy pokrywą od naczynia lub folia aluminiową.
    Pieczemy do miękkości, ok. 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Po tym czasie, gdy dynia przestygnie, obieramy ją ze skórki, a miąższ rozgniatamy blenderem.

  • 2. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem.
    Ciasteczka korzenne rozgniatamy i łączymy z roztopionym masłem Na dno formy wykładamy masę miasteczkową, którą dociskamy tak, aby powstał równy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia masy.
  • 3. Twaróg, jaja, cukry oraz przyprawy miksujemy. Następnie dodajemy mus dyniowy i wszystko mieszamy, do połączenia składników. Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50-60 min. w temp. 170 oC.
  • 4. Polewę czekoladową przygotowujemy z roztopionego masła, pokrojonej czekolady i cukru. Składniki podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Polewę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok. Za pomocą wykałaczki zanurzonej w polewie malujemy na dyniowych liściach „żyłki”. Polewę ponownie przez chwilkę podgrzewamy, polewamy nią przestudzony sernik i dekorujemy listkami.

Porady


** Jeżeli sernik chcemy ozdobić dyniowymi liśćmi, należy niewielki kawałek surowej dyni pokroić na cienkie plasterki, wykroić listki, które następnie pieczemy folii aluminiowej przez 20 min w temp. 180 oC.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaczekoladasernikDyniaprzyprawy korzennejesień

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

delikatny sernik z nutą piernika

sernik jest delikatny i ma przyjemny...

Sernik z cytrynową nutą

Dodane przez: Ania_L

Sernik z cytrynową nutą

To jest mój numer jeden wśród serników:...

Sernik z nutą truskawki

Dodane przez: SLONCE

Sernik z nutą truskawki

Sernik urozmaicony jogurtem pitny...

image-26n0fn2

Dodane przez: agarybak76

Sernik korzenny

Wyśmienity, pachnący przyprawami...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z nutą adwokata

Ukończyłam szkołę gastronomiczną....

sernik korzenny

Dodane przez: TortPuławy

Sernik korzenny

Idealna propozycja na zbliżające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE