DYNIOWY SERNIK na HALLOWEEN

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały dyniowy sernik. Delikatny, kremowy... najlepszy. Udekorowany czekoladową pajęczyną będzie super pomysłem na Halloween.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na spód:
    300 g ciastek digestive
    6 ciasteczek amaretti (opcjonalnie)
    150 g masła
    2 łyżki cukru trzcinowego

    na masę serowo - dyniową:
    1 szklanka puree z pieczonej dyni
    400 g serka typu Philadelfia (lub 400 g śmietankowego twarogu)
    200 ml śmietany kremówki
    2 całe jajka i 2 żółtka
    200 g cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    na dekorację:
    50 g gorzkiej czekolad
    2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Puree

Dyniowy sernik na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód. Do miksera (rozdrabniacza) wrzucić połamane ciastka i 2 łyżki cukru bardzo dobrze rozkruszyć. Przesypać do miski, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać.
  • 2. Dno okrogłej foremy o średnicy ok. 24 cm (naljepiej z otwierana obręczą) wyścielić papierem, a boki natłuścić . Wyłożyć do foremki wcześniej przygtowan ciastka wymieszane z masłem i przy pomocy łyżki dokładnie docisnąć do dna i boków. Tak przygotowany spód włożyć na ok 30 min. do lodówki.
  • 3. Mikserem  utrzeć na gładką masę ser z cukrem, a następnie dodać pure z dyni.
    Ciągle miksując na wolnych obrotach dodać sok z cytryny, szczypte soli, cynamon, śmietanę i po jednym jajku, a następnie żółtka. Dokładnie połączyć wszystkie składniki (masa będzie rzadka). Masę serową wylać na schłodzony spód.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min.. Upieczone cisto wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • 5. W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę razem z masłem, lekko przestudzić i udekorować sernik.
  • 6. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
    Sernik wyciągnąć z lodówki 30 min.przed podaniem, jeszcze zimny wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.

Porady

Ja przygotować puree z dyni. Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować