DYNIOWY SERNIK na HALLOWEEN

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniały dyniowy sernik. Delikatny, kremowy... najlepszy. Udekorowany czekoladową pajęczyną będzie super pomysłem na Halloween.

Maria da leccarsi le dita
  • 120min

Składniki

na spód:
300 g ciastek digestive
6 ciasteczek amaretti (opcjonalnie)
150 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego

na masę serowo - dyniową:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
400 g serka typu Philadelfia (lub 400 g śmietankowego twarogu)
200 ml śmietany kremówki
2 całe jajka i 2 żółtka
200 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

na dekorację:
50 g gorzkiej czekolad
2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania przepisu:

DYNIOWY SERNIK na HALLOWEEN

  • 1. Przygotować spód. Do miksera (rozdrabniacza) wrzucić połamane ciastka i 2 łyżki cukru bardzo dobrze rozkruszyć. Przesypać do miski, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać.
  • 2. Dno okrogłej foremy o średnicy ok. 24 cm (naljepiej z otwierana obręczą) wyścielić papierem, a boki natłuścić . Wyłożyć do foremki wcześniej przygtowan ciastka wymieszane z masłem i przy pomocy łyżki dokładnie docisnąć do dna i boków. Tak przygotowany spód włożyć na ok 30 min. do lodówki.
  • 3. Mikserem  utrzeć na gładką masę ser z cukrem, a następnie dodać pure z dyni.
    Ciągle miksując na wolnych obrotach dodać sok z cytryny, szczypte soli, cynamon, śmietanę i po jednym jajku, a następnie żółtka. Dokładnie połączyć wszystkie składniki (masa będzie rzadka). Masę serową wylać na schłodzony spód.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min.. Upieczone cisto wystudzić w uchylonym piekarniku.
  • 5. W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę razem z masłem, lekko przestudzić i udekorować sernik.
  • 6. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
    Sernik wyciągnąć z lodówki 30 min.przed podaniem, jeszcze zimny wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.

Porady

Ja przygotować puree z dyni.
Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na puree.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatasernikDyniahalloweenpuree z dynisernik dyniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Serniki dyniowy

Dodane przez: Karina253

Serniki dyniowy

Bardzo aromatyczny sernik jesienny...

SERNIK DYNIOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SERNIK DYNIOWY

Delikatny i puszysty z serka mascarpone...

sernik dyniowy

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Sernik dyniowy

Doskonały sernik, który można piec...

sernik dyniowy

Dodane przez: iziona

Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem musu z dyni...

Sernik dyniowy

Dodane przez: Alex M

Sernik dyniowy

Słoneczny, kremowy i delikatny...

image-13jprae

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik dyniowy

Sernik ma ciekawy smak, w sam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE