Dyniowy przekładaniec z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niesamowicie aromatyczne połączenie. Chrupiąca skórka z pomarańczy w kompozycji dyni i wiórek kokosowych daje świetny efekt.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    360 g mąki tortowej
    150 g margaryny
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka puree z dynii
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
    cynamon, imbir, przyprawa do piernika, sól
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki kaszy manny

    masa:
    250 g twarogu półtłustego
    1 i 1/2 szklanki mleka
    budyń śmietankowy z cukrem
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    3 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowy przekładaniec z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i wymieszać z cukrem. Po przestudzeniu dodać puree z dyni i ponownie wymieszać za pomocą blendera.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
  • 3. Piec w temp 160C ok 50 minut, po czym wyłączyć piernik i wyjąć po 10 minutach.
    Po godzinie ciasto przekroić wzdłuż na pół .
  • 4. Przygotowanie masy:
    Twaróg zblendować. 1 szklankę mleka zagotować a w pozostałą połowę szklanki wymieszać wraz z budyniem.
  • 5. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe i wlać budyń rozmieszany w mleku. Mieszać do momentu zagotowania. Zmniejszyć ogien do minimum, wsypać kaszę manną i gotować ok 5 minut.
  • 6. Smarować ciepłą, ale nie gorącą masą ciasto. Złożyć, docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować