Dyniowy krem z gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna kremowa zupa z serem pleśniowym

  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ z dyni: 0.5 kilograma
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - kawałek pora: 1 sztuka
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion: 0.75 litra
    - ser gorgonzola: 100 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka

Dyniowy krem z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i całość zaczynamy gotować. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy