Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny jabłecznik. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki temu uzyskałam piękny żółty kolor. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki mąki
    kostka masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    3 łyżki z czubkiem musu dyniowego
    Na nadzienie :
    7 jabłek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    Ponadto :
    masło - do wysmarowania blaszki
    bułka tarta - do wysypania blaszki
    papier do pieczenia
    woreczki foliowe do ciasta
    cukier puder - do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy Jajko

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone masło, cukier puder i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i mus dyniowy, wyrabiamy ciasto. Kroimy na dwie nierówne części, wkładamy do woreczków foliowych i przekładamy do lodówki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą część wałkujemy i wylepiamy blaszkę oraz boki, posypujemy mielonymi orzechami, układamy jabłka.
    Resztę ciasta wałkujemy i układamy na jabłkach, lekko dociskamy.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,10 godz.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować