Dyniowy drożdżowiec ze śliwką

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W przepisie napisałam, że ciasto studzimy i podajemy. Jak tu jednak wytrzymać, gdy zapach ciasta, w tym cynamonowej kruszonki unosi się po całym domu? Tak więc, jego część znika jeszcze letnia:) Polecam do szklanki mleka.

Jaga85
  • 20 porcje
  • 160min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• Ok 600 g mąki (plus na podsypania),
• ¾ szklanki mleka,
• 120 gram masła,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanka cukru,
• 3 jajka.
• 3- 4 łyżki gęstego purée z dyni,
• szczypta soli

Dodatkowo:
• jajko do smarowania,
• śliwki węgierki na wierzch
Cynamonowa kruszonka:
• 4 łyżki mąki,
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Około 5 dag margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką

  • dodanie składników do rozcznu1. CIASTO : Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Tak przygotowane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyniowego puree.
  • wyrośnięte ciasto2. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego rozpuszczone masło. Gdy ciasto odchodzi od dłoni jest gotowe.
    Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut do podwojenia swojej objętości.
    W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
  • przygotowanie kruszonki3. OWOCE: Umyte i osuszone owoce przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
    KRUSZONKA: Mąkę, cukier oraz masło umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Na koniec dodajemy do niej cynamon i ponownie rozkruszamy.
  • formowanie ciasta4. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte dyniowe ciasto. Ciasto wałkujemy lub spłaszczamy dłońmi, jednocześnie nadając mu kształt prostokąta.
  • wyłożenie owoców5. Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy śliwki. Układamy je w rzędach, skórką do dołu
  • wyłożenie kruszonki6. Wierzch ciasta obficie posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 15 minut w piekarniku ustawionym na 30 °C. Po tym czasie, gdy zaczyna rosnąć zwiększamy temperaturę na 180°C.
    W tej temperaturze pieczemy drożdżowca do zrumienienia około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŚliwkiDyniawęgierkiciasto drożzowe

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe ze śliwkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Obłędne ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto szybkie w przygotowaniu...

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto....

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Typowe ciasto jogurtowe z dodatkiem...

Łaciate ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Patrycja33

Łaciate ciasto ze śliwkami

Łaciate ciasto ze śliwkami. Szybkie,...

ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto ucierane ze śliwkami

Puszyste pachnące śliwkami ciasto...

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI

Niesamowicie puszyste, delikatne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE