Dyniowy budyń

0 (0 ocen)

To idealny deser dla naszych najmłodszych. Budyń jest pyszny i szybki w przygotowaniu, gdyż dynia szybko się gotuje. Uwielbiam zapach tak pieczonej dyni.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 litry mleka,
    • 200 g miąższu dyni ( po obraniu),
    • 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 żółtko,
    Dodatkowo do podania:
    • 300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,
    • 2-3 kostki białej czekolady do dekoracji,
    • Melisa do dekoracji,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dyniowy budyń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie dyni z mlekiem 1. BUDYŃ:

    Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka.
  • słodzenie 2. Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy.
  • ugotowany budyń 3. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń.
  • pieczenie dynii 4. PIECZENIE DYNI:
    Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia.
    Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy