To idealny deser dla naszych najmłodszych. Budyń jest pyszny i szybki w przygotowaniu, gdyż dynia szybko się gotuje. Uwielbiam zapach tak pieczonej dyni.
Składniki:
Składniki:
• 0,5 litry mleka,
• 200 g miąższu dyni ( po obraniu),
• 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 żółtko,
Dodatkowo do podania:
• 300 g miąższu dyni (po obraniu) do dekoracji,
• 2-3 kostki białej czekolady do dekoracji,
• Melisa do dekoracji,
• Masło do wysmarowania formy,
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dokładamy do niego dynię pokrojoną w kostkę. Razem gotujemy, aż dynia stanie się miękka.
2.Następnie miksujemy. Stawiamy ponownie na gazie, słodzimy.
3.W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko z dynią. Gotujemy budyń.
4.PIECZENIE DYNI:
Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wysypujemy na nie dynię. Oprószamy cukrem waniliowym i pieczemy do jej zmięknięcia.
Wyporcjowany budyń podajemy z upieczonymi kawałkami dyni. Całość dekorujemy kawałkami białej czekolady oraz melisą.
Komentarze