Dyniowo pomarańczowy sernik z serków wiejskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę wkładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy ciasto. Najlepiej urywać po kawałeczku i dokładnie wykładać cały dół. Ugniatamy palcami.
Masa serowa:
Z serków wiejskich odlewamy nadmiar śmietanki, powinno jej zostać tylko trochę, Serki miksujemy dokładanie na gładką masę. Dodajemy budyń (w proszku), puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier.
Masę serową wylewam na ciasto i blachę przykrywamy papierem do pieczenia lub filią aluminiową. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 20 minut.
Ciasto musi ostygnąć. Najsmaczniejsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeśli używacie zwykłego budyniu (nie dużego) to dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Komentarze