Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto dyniowe z figami i pomarańczą, przełożone kremem.

amaranthrose
  • 240min

Składniki

Składniki na ciasto:

300g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki puree z dyni
30g drożdży
30g masła
sok i skórka z pół pomarańczy
3-4 duże świeże figi

Kruszonka:

50g mąki
25g cukru
35g masła

Krem:

200g serka na sernik (takiego z wiaderka)
300ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

  • 1. W małym garnuszku wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wsypać do miski. Dodać pozostały cukier, puree z dyni, skórkę i sok z pół pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Jeśli będzie bardzo luźne, można dosypać odrobinę mąki. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym bardziej puszyste będzie po upieczeniu. Kiedy już ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Figi pokroić w grube plastry. Na wyrośniętym cieście ułożyć figi i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier, sok z pomarańczy i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę ciągle miksując. Spód ciasta przełożyć do tortownicy, wyłożyć krem, przykryć górą ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcidrożdżowefigiDynia

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto dyniowo-pomarańczowe

ciasto jest pysznie smacznie i...

gotowe

Dodane przez: ziutula

pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym

ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO!!!

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: AgaAga

CIASTO POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Zdrowe, dietetyczne i łatwe w przygotowaniu!

wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Dodane przez: MagdaNs

Wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Lekko wilgotne ciasto dyniowe z...

Brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

Dodane przez: dorota w

Ciasto brukowiec drożdżowo-dyniowy z cynamonem

Pulchne, miękkie, odpowiednio wilgotne,...

Ciasto marchewkowe z orzechami i miodem

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Tort ciasto marchewkowe z miodem, migdałami...

Ostatnio do moich wypieków dodaję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE