Dyniowo marchewkowe risotto

4.5 (165 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za dynią nie przepadałam do czasu kiedy sama zaczęłam ją przyrządzać! Jest zdrowa, aromatyczna i pyszna a risotto idealne!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 1 szklanka
    - białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
    - bulion warzywny: 1.5 szklanki
    - marchewka (ugotowanej): 2 sztuki
    - dynia (upieczonej): 200 gramów
    - zielona pietruszka: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowo marchewkowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,
    dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli.
  • 2. Podlać częścią wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną
    wcześniej marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje,
    i znów podlać kolejną częścią wywaru.
  • 3. Pokroić upieczoną dynie, dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
    W między czasie posiekać zieloną pietruszkę, część z niej dodać do ryżu wraz z winem i chilli,
    dalej gotując do ponownego odparowania płynu.
  • 4. Gdy ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować