To pyszny pomysł na wspaniałą jesienną zupę dyniową podkręconą dodatkiem kukurydzy i aromatycznej przyprawy curry. Smaki naprawdę świetnie razem współgrają.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Potrzebujemy:
1 puszkę kukurydzy konserwowej
1 kg obranej dyni
1 średniej wielkości marchewka
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2-3 średniej wielkości ziemniaki
szczypta pieprzu cayenne
1,5 litra wywaru warzywnego
Dyniowo - kukurydziana zupa krem z nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię, obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, obrane, umyte i pokrojone ziemniaki a także kukurydze konserwową wraz z zalewą. Całość zalewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną to blenderem miksujemy na krem. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry oraz szczyptą pieprzy cayenne. Dokładnie mieszamy. Gotową zupę nakładamy, dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy ziarnami kukurydzy konserwowej oraz prażonymi pestkami dyni i szczyptą mielonego pieprzu czarnego.
Komentarze