Dyniowo - kukurydziana zupa krem z nutą curry

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny pomysł na wspaniałą jesienną zupę dyniową podkręconą dodatkiem kukurydzy i aromatycznej przyprawy curry. Smaki naprawdę świetnie razem współgrają.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebujemy:

    1 puszkę kukurydzy konserwowej
    1 kg obranej dyni
    1 średniej wielkości marchewka
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    szczypta pieprzu cayenne
    1,5 litra wywaru warzywnego

    dekoracja:

    jogurt grecki
    ziarna konserwowej kukurydzy
    prażone pestki dyni
    szczypta mielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni Curry

Dyniowo - kukurydziana zupa krem z nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię, obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, obrane, umyte i pokrojone ziemniaki a także kukurydze konserwową wraz z zalewą. Całość zalewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną to blenderem miksujemy na krem. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry oraz szczyptą pieprzy cayenne. Dokładnie mieszamy. Gotową zupę nakładamy, dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy ziarnami kukurydzy konserwowej oraz prażonymi pestkami dyni i szczyptą mielonego pieprzu czarnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kukurydza Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować