Dyniowo-czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

Stosownie do sezonu w mojej kuchni powstają różne odsłony serników!! Jesienią króluje sernik o złocistych i brązowych barwach – czyli niezawodny dyniowy:).Wilgotny, lekko korzenny, rozpływający się w ustach- dla mnie rewelacja!!! Czekoladowa śmietanka dodatkowo nadaje mu eleganckie wyglądu.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao
    Dyniowy ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 1,5 szklanki gęstego pure z dyni,
    • 25 dag cukru pudru,
    • 6 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • 2 łyżka mąki krupczatki,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Czekoladowa śmietanka:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 2,5 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody,
    • ok 2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 2 łyżki ciemnego kakao,
    • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Dyniowo-czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ciasto 1. CIASTO: Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
  • dodanie dyni do sera 2. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Miksujemy całość. Gdy masa jest puszysta i jednolita dodajemy pure z dyni . W dalszym ciągu masę ucieramy, dodając budyń, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia.
  • ubijanie białek 3. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Ubitą dodajemy do masy serowej.
  • wyłożenie sera do tortownicy 4. Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Po upieczeniu sernik dokładnie studzimy. Na zimny sernik wylewamy czekoladową śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
    Przed wylaniem śmietanki polecam zdjąć (ściąć) zrumienioną skórkę, która jest na wierzchu sernika. Wówczas ciasto będzie lepiej wyglądać po rozkrojeniu.
  • dodanie kakao do śmietanki 5. ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy przegotowaną wodą. Wlewamy jej tyle by kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy rozpuszczone kakao, cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować