Dyniowo-czekoladowy sernik

  • wyświetlono: 787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Stosownie do sezonu w mojej kuchni powstają różne odsłony serników!! Jesienią króluje sernik o złocistych i brązowych barwach – czyli niezawodny dyniowy:).Wilgotny, lekko korzenny, rozpływający się w ustach- dla mnie rewelacja!!! Czekoladowa śmietanka dodatkowo nadaje mu eleganckie wyglądu.

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 24 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao
Dyniowy ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 1,5 szklanki gęstego pure z dyni,
• 25 dag cukru pudru,
• 6 jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 2 łyżka mąki krupczatki,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowa śmietanka:
• 300 ml śmietanki 30%,
• 2,5 kopiate łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody,
• ok 2 łyżki cukru pudru do smaku,
• 2 łyżki ciemnego kakao,
• 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowo-czekoladowy sernik

  • przygotowane ciasto 1. CIASTO: Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
  • dodanie dyni do sera2. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Miksujemy całość. Gdy masa jest puszysta i jednolita dodajemy pure z dyni . W dalszym ciągu masę ucieramy, dodając budyń, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia.
  • ubijanie białek3. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Ubitą dodajemy do masy serowej.
  • wyłożenie sera do tortownicy4. Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Po upieczeniu sernik dokładnie studzimy. Na zimny sernik wylewamy czekoladową śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
    Przed wylaniem śmietanki polecam zdjąć (ściąć) zrumienioną skórkę, która jest na wierzchu sernika. Wówczas ciasto będzie lepiej wyglądać po rozkrojeniu.
  • dodanie kakao do śmietanki5. ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy przegotowaną wodą. Wlewamy jej tyle by kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy rozpuszczone kakao, cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakisernikDeserDynia

Komentarze

Podobne przepisy

image-13jprae

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik dyniowy

Sernik ma ciekawy smak, w sam...

Sernik dyniowy

Dodane przez: Iwona75

Sernik dyniowy

Dodatek musu z upieczonej dyni...

Dyniowe serniczki

Dodane przez: Mienta

Dyniowe serniczki

Pyszne dyniowe serniczki w mini...

Sernik dyniowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Sernik dyniowy

Pyszny i wilgotny sernik a do tego...

Czekoladowy tort dyniowy

Dodane przez: Ola1984

Czekoladowy tort dyniowy

Pyszny czekoladowy tort z delikatnym...

sernik dyniowy

Dodane przez: klementynka

sernik dyniowy

Zdziwiła mnie jego konsystencja,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE