To pyszny sposób na wykorzystanie dyni w deserze. Deser smakuje pysznie. Jest lekki, zdrowy, a dodatek cynamonu i gałki nadaje mu charakteru:). To także super sposób na przemycenie dzieciom tak wartościowego warzywa jakim jest dynia:).
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 400 ml jogurtu naturalnego,
• 1- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni,
• 1,5 łyżki kakao,
• miód do smaku,
• cynamon do smaku,
• gałka muszkatołowa do smaku ,
• czekolada do dekoracji
Dyniowo- czekoladowy jogurt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowany mus dyniowy studzimy. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Gotowe powinno przybrać konsystencję rozpuszczonej czekolady.
2.Jogurt przekładamy do garnka. Dodajemy do niego dynię. Całość dokładnie miksujemy.
3.Dyniowy jogurt doprawiamy do smaku miodem, cynamonem i gałką. Ponownie miksujemy i dzielimy na dwie równe części.
Do jednej z wydzielonych części dodajemy kakao.
4.Jogurt z dodatkiem kakao miksujemy.
Tak przygotowany jogurt dyniowy i dyniowo –kakaowy układamy naprzemiennie w przygotowanych pucharków.
Na wierzch ścieramy czekoladę, by powstały dekoracyjne wiórki. PODAJEMY!
Komentarze