Dyniowo- czekoladowy jogurt

0 (0 ocen)

To pyszny sposób na wykorzystanie dyni w deserze. Deser smakuje pysznie. Jest lekki, zdrowy, a dodatek cynamonu i gałki nadaje mu charakteru:). To także super sposób na przemycenie dzieciom tak wartościowego warzywa jakim jest dynia:).

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 400 ml jogurtu naturalnego,
    • 1- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni,
    • 1,5 łyżki kakao,
    • miód do smaku,
    • cynamon do smaku,
    • gałka muszkatołowa do smaku ,
    • czekolada do dekoracji

Dyniowo- czekoladowy jogurt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczone kakao 1. Przygotowany mus dyniowy studzimy. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Gotowe powinno przybrać konsystencję rozpuszczonej czekolady.
  • dodanie dyni 2. Jogurt przekładamy do garnka. Dodajemy do niego dynię. Całość dokładnie miksujemy.
  • podział 3. Dyniowy jogurt doprawiamy do smaku miodem, cynamonem i gałką. Ponownie miksujemy i dzielimy na dwie równe części.
    Do jednej z wydzielonych części dodajemy kakao.
  • przygotowana kakaowa część 4. Jogurt z dodatkiem kakao miksujemy.
    Tak przygotowany jogurt dyniowy i dyniowo –kakaowy układamy naprzemiennie w przygotowanych pucharków.
    Na wierzch ścieramy czekoladę, by powstały dekoracyjne wiórki. PODAJEMY!

Komentarze

Podobne przepisy