Dyniowo brokułowe curry z kurczaka

4.5 (141 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsze dyniowe curry jakie jadłam, pikantne, pachnące imbirem, limonką i mlekiem kokosowym...po prostu nie da się tego nie lubić!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 2 sztuki
    - dynia Hokkaido: 400 gramów
    - bulion warzywny: 1 szklanka
    - pomarańcze (tylko wycisnąć sok): 2 sztuki
    - limonka (tylko sok): 1 sztuka
    - imbir: 1 łyżeczka
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - czerwona pasta curry: 2 łyżeczki
    - przyprawa curry: 1 łyżeczka
    - kolendra w proszku: 0.5 łyżeczki
    - brokuł małe różyczki: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowo brokułowe curry z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Pokroić dynię w kostkę średniej wielkości, wrzucić do dużego garnka i zalać 1 szklanką bulionu warzywnego, gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, czerwoną pastę curry, żółtą przyprawę curry, chili, czosnek, pokrojony na drobno imbir, pietruszkę i kolendrę. Wszystko gotować do czasu aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dolać mleko kokosowe, sok z limonki oraz kawałki pomarańczy + wyciśnięty sok. Gotować jeszcze dobre 5 minut i podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować