Dyniowiec

0 (0 ocen)

Piekę je w sezonie.

Składniki:

  • 2 kg miąższu dyni szkl. wody szkl. cukru 2 galaretki cytrynowe kwasek cytrynowy 3 szklanki mąki 2-3 jajka 25dag margaryny do pieczenia szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, galaretki, gotować przez 10-15min. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Z mąki, cukru, pr. do pieczenia, jajka i margaryny zarobić ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch. Spód ciasta wyłożyć na blaszkę, na nią wylać masę dyniową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć masę dyniową, ponakłuwać widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować