Dyniowe zawijasy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne jesienne drożdżówki. Aromat cynamonu, dyni i jabłek nadaje całemu ciastu wyjątkowy smak.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mleko sojowe: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - drożdże: 30 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
    - pure z dyni: 0.75 szklanki
    NADZIENIE:
    - jabłka: 3 sztuki
    - cukier brązowy: 3 łyżki
    - imbir: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - mielone goździki: 1 łyżeczka
    - mielony kardamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dyniowe zawijasy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ♥ W misce rozdrobnij drożdże i zalej je ciepłym mlekiem sojowym.
  • 2. ♥ Dodaj cukier.
  • 3. ♥ Dodaj 1/2 kubka mąki i wymieszaj wszystko. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 4. ♥ Dynie obierz ze skóry i zmiel w maszynce 'do mięsa'. Można też pokroić dynie w kostkę zasypać kilkoma łyżkami cukru i zostawić tak na noc. Po tym czasie dynia zmięknie i wystarczy ją zmielić blenderem o mocnych ostrzach.
  • 5. ♥ Do wyrośniętej masy dodaj powoli 1 kubek mąki i zagnieć ręką ciasto.
  • 6. ♥ Teraz dodaj 3/4 kubka puree z dyni, szczyptę soli i łyżkę cynamonu
  • 7. ♥ Mieszaj delikatnie otwartą dłonią.
  • 8. ♥ Wsyp ostatnie 1/2 mąki.
  • 9. ♥ Ciasto powinno się lekko lepić.
  • 10. ♥ Na koniec dodaj oliwę i zagniatamy ciasto. Teraz ciasto nabierze delikatności i będzie bardzo lekkie. Można odstawić pod przykryciem na chwilkę.
  • 11. ♥ Jabłka należy umyć i obrać ze skórki.
  • 12. ♥ Zetrzyj jabłko na tarce dodaj cukier i przyprawy.
  • 13. ♥ Wymieszaj.
  • 14. ♥ Osyp blat i ciasto mąką.
  • 15. ♥ Rozwałkuj ciasto na placek grubości 4-5mm
  • 16. ♥ Na całej powierzchni ciasta, rozłóż nadzienie z jabłek.
  • 17. ♥ Teraz delikatnie zwiń ciasto uważając by nic się nie rozerwało i żeby nadzienie nie wypadło.
  • 18. ♥ Dociśnij ciasto.
  • 19. ♥ Powstałą grubą dżdżownicę pokrój na kawałki grubości około 5cm.
  • 20. ♥ Ułóż kawałki ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub tortownicy. Pamiętaj by zachować odległość między kawałkami ciasta, które potem urośnie.
  • 21. ♥ Jeśli chodzi o pieczenie ciasta drożdżowego ja osobiście robię tak. Włączam piekarnik i ustawiam temperaturę 170 stopni. Czekam chwilę, aż się rozgrzeje (ale jeszcze nie osiągnie 170 stopni). Wkładam ciasto, które wraz z rosnącą temperaturą lekko urośnie. Zawijasy wpieklam około 40 minut, aż się przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować