Dyniowe zawijasy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.♥ W misce rozdrobnij drożdże i zalej je ciepłym mlekiem sojowym.
2.♥ Dodaj cukier.
3.♥ Dodaj 1/2 kubka mąki i wymieszaj wszystko. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
4.♥ Dynie obierz ze skóry i zmiel w maszynce 'do mięsa'. Można też pokroić dynie w kostkę zasypać kilkoma łyżkami cukru i zostawić tak na noc. Po tym czasie dynia zmięknie i wystarczy ją zmielić blenderem o mocnych ostrzach.
5.♥ Do wyrośniętej masy dodaj powoli 1 kubek mąki i zagnieć ręką ciasto.
6.♥ Teraz dodaj 3/4 kubka puree z dyni, szczyptę soli i łyżkę cynamonu
7.♥ Mieszaj delikatnie otwartą dłonią.
8.♥ Wsyp ostatnie 1/2 mąki.
9.♥ Ciasto powinno się lekko lepić.
10.♥ Na koniec dodaj oliwę i zagniatamy ciasto. Teraz ciasto nabierze delikatności i będzie bardzo lekkie. Można odstawić pod przykryciem na chwilkę.
11.♥ Jabłka należy umyć i obrać ze skórki.
12.♥ Zetrzyj jabłko na tarce dodaj cukier i przyprawy.
13.♥ Wymieszaj.
14.♥ Osyp blat i ciasto mąką.
15.♥ Rozwałkuj ciasto na placek grubości 4-5mm
16.♥ Na całej powierzchni ciasta, rozłóż nadzienie z jabłek.
17.♥ Teraz delikatnie zwiń ciasto uważając by nic się nie rozerwało i żeby nadzienie nie wypadło.
18.♥ Dociśnij ciasto.
19.♥ Powstałą grubą dżdżownicę pokrój na kawałki grubości około 5cm.
20.♥ Ułóż kawałki ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub tortownicy. Pamiętaj by zachować odległość między kawałkami ciasta, które potem urośnie.
21.♥ Jeśli chodzi o pieczenie ciasta drożdżowego ja osobiście robię tak. Włączam piekarnik i ustawiam temperaturę 170 stopni. Czekam chwilę, aż się rozgrzeje (ale jeszcze nie osiągnie 170 stopni). Wkładam ciasto, które wraz z rosnącą temperaturą lekko urośnie. Zawijasy wpieklam około 40 minut, aż się przyrumieniły.
Komentarze