Zapraszam na pyszne tiramisu w nieco innej - jesiennej wersji. Krem przygotowałam z żółtek, cukru, serka mascarpone i musu z pieczonej dyni z dodatkiem żelatyny.
4 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
40 dag surowej dyni
0,5 kg serka mascarpone
4 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki z czubkiem żelatyny
50 mililitra wody
Ponadto :
1 szkl gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
biszkopty - 12 sztuk
pojemnik 24 x 12
folia spożywcza
rękaw do pieczenia - do dyni
Dyniowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni przez godzinę.
Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę, przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym.
Po 2 godzinach robimy napar kawowy, studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pojemnik wykładamy folią spożywczą.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej masy dodajemy partiami serek mascarpone - cały czas miksujemy. Dodajemy mus z dyni i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia.
Biszkopty maczamy w naparze kawowym i układamy w pojemniku, wykładamy połowę masy.
Na krem ponownie warstwę biszkoptów moczonych w naparze kawowym i resztę kremu.
Odstawiamy do lodówki, by krem stężał. Tiramisu przed podaniem oprószamy kakao.
Komentarze