Dyniowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zapraszam na pyszne tiramisu w nieco innej - jesiennej wersji. Krem przygotowałam z żółtek, cukru, serka mascarpone i musu z pieczonej dyni z dodatkiem żelatyny.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 dag surowej dyni
    0,5 kg serka mascarpone
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki z czubkiem żelatyny
    50 mililitra wody
    Ponadto :
    1 szkl gorącej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    biszkopty - 12 sztuk
    pojemnik 24 x 12
    folia spożywcza
    rękaw do pieczenia - do dyni

Dyniowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowe tiramisu 1. Dynię wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni przez godzinę.
    Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę, przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym.
    Po 2 godzinach robimy napar kawowy, studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pojemnik wykładamy folią spożywczą.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej masy dodajemy partiami serek mascarpone - cały czas miksujemy. Dodajemy mus z dyni i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia.
    Biszkopty maczamy w naparze kawowym i układamy w pojemniku, wykładamy połowę masy.
    Na krem ponownie warstwę biszkoptów moczonych w naparze kawowym i resztę kremu.
    Odstawiamy do lodówki, by krem stężał. Tiramisu przed podaniem oprószamy kakao.

Komentarze

Podobne przepisy