Dyniowe scones z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. W Wielkiej Brytanii oraz Szkocji istnieje ich wiele rodzai, ale ja chciałam Wam zaprezentować scones z dodatkiem puree dyniowego, które przyznam, że smakują obłędnie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    350g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    50g masła
    250g puree z dyni
    2 jajka
    20 ml mleka
    100g rodzynek
    Ponadto:
    mąka pszenna do podsypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Dyniowe scones z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła.
    Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników.
    W drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.
    Do mokrych składników wsypać suche i wszystko szybko połączyć.
    (Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!)
    Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką.
    Ciasto rozwałkować na grubość około 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać scones.
    Bułeczki układać (w niewielkich odstępach) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni (posiadam piekarnik gazowy), a następnie ostudzić na kratce.
    (Bułeczki najświeższe są w dniu pieczenia, a później przypominają mi pyszne ciastka.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować