Dyniowe scones

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To pyszne angielskie bułeczki, które podawane są najczęściej na śniadanie. Ich dyniowa wersja to moja ulubiona. Polecam podać ze świeżym masłem i ulubioną konfiturą.
U mnie w domu znikają jeszcze ciepłe:).
Są błyskawiczne w przygotowaniu, bo powstają bez użycia drożdży.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 350 gram mąki,
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • 60 gram masła,
    • 1 łyżka cukru,
    • ¾ szklanki gęstego dyniowego puree,
    • 3 małe jajka,
    • 10 ml mleka,
    • 2 garście żurawiny suszonej,
    • Mleko do smarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Dyniowe scones - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie masła z mąką 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, sól oraz pokrojone drobno masło. Tak przygotowane składniki wyrabiamy w dłoniach, by masło połączyło się z mąką.
  • łącznie mokrych składników 2. W oddzielnej misce łączymy ze sobą dynię, mleko oraz jajka.
  • łączenie mokrych i suchych składników 3. Tak przygotowane mokre składniki oraz żurawinę dodajemy do mąki.
  • gotowe ciasto 4. Szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno wyjść dość luźne.
  • wycinanie 5. Gotowe wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy w dłoniach na grubość około 1,5-2 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok 5 cm wycinamy z ciasta scones.
  • smarowanie mlekiem 6. Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy mlekiem. Scones pieczemy w 230°C około 15 minut do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować