Dyniowe rogaliki ze śliwką

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne drożdżowe rogaliki na 2 kęsy. Kto jest chętny? Ja zawsze:). Dziś polecam je w jesiennej odsłonie, a mianowicie dyniowo- śliwkowe. Wyglądają i smakują pysznie.

Jaga85
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Drożdżowe ciasto dyniowe:
• 0,5 kg mąki,
• ¾ szklanki mleka,
• 120 gram masła
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 3 jajka,
• 0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
• szczypta soli

Dodatkowo:
• jajko do smarowania,
• śliwki węgierki jako nadzienie,

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe rogaliki ze śliwką

  • łączenie składników1. CIASTO:
    Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyni.
  • ciasto przed wyrośnięciem2. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy płynny tłuszcz.
    Gotowe ciasto, odchodzące od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • nakładanie nadzienia3. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
    Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
    U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy połowę lub ćwiartkę śliwki (wszystko zależy od wielkości owoców).
  • formowanie4. Trójkąty kolejno rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
    Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane przekładamy do zimnego piekarnika. Włączamy go na180°C. Rogaliki pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
    Po wyjęciu jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.

    Lukier:
    • 1,5 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około 0,5 szklanki)

    Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder. Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Gotowym lukrem dekorujemy ciepłe rogaliki. Całość studzimy i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweDyniarofaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto....

ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto ucierane ze śliwkami

Puszyste pachnące śliwkami ciasto...

Szybkie ciasto ze śliwkami

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto ze śliwkami

Smaczne, proste i szybkie ciasto,...

kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto ze śliwkami

Zrobiłam je kiedy miałam wielkiego...

image-0dbmmud

Dodane przez: bozena58

Ciasto ze śliwkami

ciasto w/g tego przepisu dobrze...

Kruche ze śliwkami

Dodane przez: dagita

Kruche ciasto ze śliwkami

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE