Dyniowe rogaliki z cukierkami

0 (0 ocen)

Złociste ciasto i brązowe nadzienie – takie barwy są typowe dla jesieni i to właśnie wtedy dynia króluje u mnie w kuchni:). Dziś polecam rogaliki z jej udziałem. Smak, barwa, zapach- wszystko w tych rogalikach zachwyca! Cukierkowe nadzienie jest rewelacyjne:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki,
    • około 1 i 1/3 szklanki mleka,
    • 250 gram masła
    • 10 dag drożdży,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 jajek
    • 1 szklanka gęstego purée z dyni,
    • szczypta soli

    Dodatkowo:
    • jajko do smarowania,
    • około 600 gram czekoladowych cukierków (u mnie michałki )
    Lukier:
    • 3 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około 1 szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe rogaliki z cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe, wyrośnięte  ciasto 1. Połowę mleka delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
    Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni. Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej lub dodajemy dodatkowo mąkę).
    Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • formowanie 2. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
    U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy jeden cukierek. Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
  • uformowane rogaliki 3. Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Gotowe pieczemy około 20 minut w 180 °C do zrumienienia.
    Po wyjęciu rogaliki jeszcze ciepłe smarujemy lukrem
  • lukrowanie 4. LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty.
    Posmarowane rogaliki studzimy na kratce

Porady

Wierzch rogalików możemy dodatkowo posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować