Dyniowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche maleństwa :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ok 30 sztuk:
    2½ szklanki mąki + odrobina do podsypywania
    1 żółtko
    2 łyżki puree dyniowego
    130g masła
    1 łyżka śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    Konfitura z róży do nadzienia (możemy zmienić na swoją ulubioną)
    3 łyżki mleka
    Cukier trzcinowy do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania do przewożenia tortów) wycinamy okrąg, który dzielimy w zależności od tego jak duże mają być rogaliki- na 6 lub 8 trójkątów (jak u mnie). Na krótszy bok nakładamy różę i zwijamy rogaliki tak, by koniec był pod spodem, a boki dobrze skręcone.
    Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C na złoty kolor (ok 15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować