Dyniowe risotto z patelni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Risotto z dodatkiem dyni to ciekawy pomysł na syty i smaczny obiad. Najlepiej smakuje prosto z patelni :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300g ryżu arborio
    2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
    300g szynki wieprzowej
    1 cebula
    150g pieczarek
    ok 4 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka curry
    olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny

Dyniowe risotto z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. U mnie średnica 28cm. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Wszystko dusić do miękkości. Dorzucić dynię pokrojoną w drobną kostkę. Oprószyć przyprawami. Po 5 minutach wlać 2 szklanki bulionu i wsypać ryż. Dusić, czasami mieszając potrawę. Po odparowaniu bulionu podlać następną porcją bulionu około 1 szklanki. Ponownie gotować do odparowania bulionu. Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie ugotowany. Około 15-20min, najlepiej próbując. W razie konieczności jeszcze doprawić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy