Dyniowe racuszki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te racuszki po prostu zawładnęły moim podniebieniem w pewne deszczowe popołudnie. Są mięciutkie, puszyste, lekkie. Z kawałkami czekolady, polane miodem z orzechami są absolutnie pyszne. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki pure z dyni
    120ml jogurtu naturalnego
    2 małe jajka
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody
    2-3 łyżki kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
    do podania: miód, prażone orzechy
    olej do smażenia

Dyniowe racuszki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać z sodą. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać pure z dyni, jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem. wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać ok 2 łyżek maki (w zależności jak bardzo gęste jest pure z dyni). Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Pod koniec dodać czekoladowe kropelki i wymieszać krótko.
    Patelnię posmarować cienko olejem, łyżką wykładać placuszki, smażyć na niewielkim ogniu po ok 2 minuty z każdej strony. Usmażone racuszki osączyć na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz.
    Przed podaniem posypać orzechami, polać miodem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy