Dyniowe racuchy z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pulchne, żółciutkie racuszki z rodzynkami. Idealne na weekendowe śniadanie. Polecam ze szklanką mleka.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 szkl mleka
    25 g drożdży
    2 czubate łyżki puree z dyni
    1 łyżka cukru
    duża garść rodzynek
    olej do smażenia

Dyniowe racuchy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i 3-4 łyżki mleka. Mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
    Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę oraz dodajemy jajko, resztę mleka, puree z dyni i rodzynki, mieszamy. Następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy dokładnie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
    Rozgrzewamy patelnię z olejem, zmniejszamy gaz i kładziemy łyżką wyrośnięte ciasto. Smażymy racuchy na malutkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy