Dyniowe precle na słodko

0 (0 ocen)

To dyniowe, słodkie bułeczki, które przybrały kształt „puchatych precli”.Ciasto ma piękny złocisty kolorek, jest miękkie, a z dodatkiem lukru i orzechów smakuje REWELACYJNIE! Precle można wykończyć dowolnie: polewając rozpuszczoną czekoladą lub przed pieczeniem posypać kruszonką.

Składniki:

  • Około 16 sztuk
    Ciasto:
    • 0,6 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki masła
    • 5 dag drożdży,
    • 4 łyżki cukru trzcinowego,
    • 3 jajka do ciasta,
    • 0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
    • 1 jajko do smarowania,
    • szczypta soli
    Wykończenie:
    • ok 4-5 łyżek mleka,
    • około 1 szklanka cukru pudru,
    • 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Dyniowe precle na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie tłuszczu 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, 3 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól, dynie oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę.
    Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz.
  • wyrośnięte ciasto 2. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Ilość mleka zależy od gęstości dodanego purée z dyni ( Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej).
    Gdy ciasto jest gotowe (odchodzi od dłoni i garnka) przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia. Ciasto rośnie około 1 godziny.
  • zaplatanie 3. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce.
  • gotowy precelek 4. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla.
  • przed pieczeniem 5. Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu.
    Precle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia.
    Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
    Upieczone, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pozostawiamy do ostygnięcia ciasta i zastygnięcia lukru.
  • lukrowanie 6. Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego (bez kawałków cukru) lukru. Ciepłe precle smarujemy za pomocą pędzelka lukrem. Posypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować