Dyniowe placuszki na maślance.

4.5 (155 ocen)

Moje dzieci uwielbiają takie placuszki a nawet mąż nimi nie pogardzi. A że sezon dyniowy rozpoczęty więc często u nas goszczą. Są delikatne i puszyste a dzięki dyni treściwsze.

Składniki:

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
    2 szklanki maślanki
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Olej
    Cukier puder lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowe placuszki na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy. 1. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy stopniowo maślankę miksując na wolnych obrotach i powoli wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ścieramy dynie. 2. Gdy ciasto będzie wyrobione wsypujemy startą dynie i mieszamy łyżką.
  • Ubijamy białka. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
  • 4. Na rozgrzaną patelnie z olejem łyżka nakładamy porcje i smażymy na złoty kolor z obydwu stron (ja do smażenia placuszków wykorzystałam foremkę kwiatka). Układamy na ręczniku papierowym do odsączenia, polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować