Dyniowe placuszki

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szkl puree z dyni
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 łyżeczki proszki do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    2 szczypty cynamonu

Dyniowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • punkt 1 1. Do miski dodajemy puree, jajka, olej , śmietanę i mieszamy.
    Dodajemy suche składniki mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
  • punkt 2 2. Rozgrzewamy patelnie, i smażymy niewielkie placuszki ok 2,5 -5 min z każdej strony.
  • 3. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem , bądź z ulubionymi powidłami - dżemem

Porady

Placuszki można również smażyć na rozgrzanym oleju

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy