Dyniowe pierogi z serem i ziemniakami a’la ruskie

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Moi najbliżsi bardzo lubią pierogi ruskie i często je przygotowuję. Tym razem postanowiłam do ciasta dodać puree z pieczonej dyni i to był świetny pomysł. Dodatek dyni nie zmienił smaku pierogów ale nadał im piękny kolor. Takie pierogi rozweselą w najbardziej pochmurne jesienne dni. Idealne zarówno na co dzień jak i od święta. Mogą być fajnym urozmaiceniem podczas kolacji wigilijnej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na około 40-45 pierogów
    ciasto:
    • ok. 500 g mąki (u mnie orkiszowa),
    • 1 łyżka oleju,
    • 230g puree z dyni ( u mnie z pieczonej),
    • ciepła woda (około 120 ml),
    farsz:
    • 350g ugotowanych ziemniaków,
    • 350g twarogu półtłustego,
    • 1 cebula,
    • olej do podsmażenia,
    • łyżka masła,
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Dyniowe pierogi z serem i ziemniakami a’la ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (według uznania mogą pozostać kawałki lub potłuc na gładko). Pozostawić aż całkiem ostygną.
    Ser rozgnieść np. widelcem lub rozkruszyć ręcznie.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem masła, przestudzić.
    Ziemniaki, twaróg i cebulę wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy puree z dyni i olej. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przenosimy na oproszoną mąką stolnicę i wyrabiamy, aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek i wycinamy koła. Możemy użyć foremki do pirogów lub szklanki. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

Porady

Ilość wody w przepisie na ciasto jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego puree. Jeśli puree nie będzie zbyt gęste to należy użyć jej odrobinę mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować