Dyniowe pappardelle z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pożywne i sycące danie!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki dla 2-3 osób

    Pappardelle:
    300g mąki + do podsypywania
    100g puree z dyni
    ½ łyżeczki soli
    1 jajko

    Sos:
    200g wędzonego boczku lub chudego podgardla
    4 jajka
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    150ml słodkiej śmietanki 30%
    150g sera żółtego typu gouda
    Sól morska oraz pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Dyniowe pappardelle z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron:
    Przesianą mąkę, puree z dynii oraz jajko i sól siekamy nożem a następnie wyrabiamy w dłoniach. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 20 minut po czym wałkujemy na gr ok 2-3mm. Podsypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na ok. 1½cm paski. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
    Ciasto możemy także zagnieść w urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal Companion:
    Przekładamy składniki do misy z założonym hakiem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 10 na ok 1½ minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund.

    Sos:
    Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy ale tylko do połączenia składników, tak by jajka się nie ścięły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować