Dyniowe pappardelle z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron:
Przesianą mąkę, puree z dynii oraz jajko i sól siekamy nożem a następnie wyrabiamy w dłoniach. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 20 minut po czym wałkujemy na gr ok 2-3mm. Podsypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na ok. 1½cm paski. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ciasto możemy także zagnieść w urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal Companion:
Przekładamy składniki do misy z założonym hakiem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 10 na ok 1½ minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund.
Sos:
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy ale tylko do połączenia składników, tak by jajka się nie ścięły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze