Dyniowe pancakes

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Puszyste dyniowe pancakes z puree z dyni, korzennymi przyprawami, polane miodem z dodatkiem orzechów włoskich – PYYYCHA! Nie mam nic lepszego w chłodne jesienne dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na puree z dyni:
    ◦1 dynia hokkaido
    ◦oliwa

    Składniki na pancakes:
    ◦1 ¼ szklanki mąki tortowej pszennej
    ◦3 łyżki cukru trzcinowego
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciastek lub pierników
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦3 łyżeczki skórki pomarańczowej
    ◦1 szklanka mleka
    ◦6 łyżek puree z dyni
    ◦2 łyżki roztopionego masła
    ◦1 jajko
    ◦tłuszcz do smażenia

    Dodatkowo:
    ◦garść orzechów włoskich
    ◦3 łyżki miodu naturalnego
    ◦1 łyżka soku z pomarańczy
    ◦szczypta kardamonu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Naleśniki

Dyniowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowe pancakes 1. Wykonanie puree z dyni:

    Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.

    Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.

    Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.

    Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu.
  • Dyniowe pancakes 2. Wykonanie dyniowych pancakes:

    W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).

    Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.

    Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony.

    Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.

    Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Miód Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować