Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Złociste bułeczki polane owocowym sosem to pomysł na pyszny, słodki obiadek. Taki duet dyniowo- śliwkowy jak najbardziej polecam:). Dodatkowo można danie podać z kleksem śmietany lub jogurtu.

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• Około 0,5 kg mąki,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 łyżki cukru,
• 2 jajka,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżki oleju,
• 200 gram gęstego puree z dyni,
• Szczypta soli

Śliwkowy sos:

• 400 gram śliwek,
• 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
• 80 gram masła,
• Cynamon do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

  • składniki ciasta1. DYNIOWE CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy drożdże. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Do tak przygotowanego płynu dodajemy jajka, olej, sól, dynię oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Jej ilość zależy bowiem od gęstszości naszego puree.
  • ciasto przed wyrośnięciem2. Gotowe ciasto, po około 15 minutach wyrabiania powinno odchodzić od ręki.
  • wyrośnięte ciasto3. Takie też przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • bułeczki przed wyrośnięciem4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubości około 1,5 cm. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawamy z niego koła. Wycięte „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • gotowanie5. Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą.

    Na tak przygotowaną gazę wykładamy wyrośnięte porcje ciasta. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut. Długość gotowania zależy od ich grubości.
    Gotowe pampuchy wyjmujemy i podajemy na ciepło z sosem śliwkowym.
  • przygotowanie sosu6. SOS:
    Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy przekrojone na połowę i pozbawione pestek śliwy. Całość podgrzewamy około 10 minut. Śliwki dość szybko miękną, więc sos przygotowujemy w trakcie jak pampuchy nam się gotują.
    Gotowy sos doprawiamy do smaku cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwkiciasto drożdżowepampuchy

Komentarze

Podobne przepisy

Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym

Dodane przez: Iwona75

Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym

Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym...

zrazy w musztardowo  śliwkowym sosie

Dodane przez: karolinajedynak24

ZRAZY W SOSIE MUSZTARDOWO – ŚLIWKOWYM

zrazy rozpływają sie w ustach i...

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Dodane przez: justi2401

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Pyszne i tanie danie. Pampuchy...

Pampuchy

Dodane przez: Mniam1

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane...

Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

Dodane przez: Iwona75

Schab duszony w sosie cebulowo-śliwkowym

Plastry schabu w pysznym, ciemnym...

image-1jynm4l

Dodane przez: Monika Matysiak

Łopatka duszona w sosie śliwkowym

Jeśli szukacie pomysłu na uroczysty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE