Dyniowe naleśniki z dyniowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Delikatne dyniowe naleśniki z farszem z dyni i wołowiny oraz z delikatną nutką orientu. W optymistycznym żółtym kolorze :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - dynia bez skóry: 200 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 15 łyżek
    - sól: 0.5 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    FARSZ:
    - dynia bez skóry: 350 gramów
    - mielona wołowina: 300 gramów
    - żółta paryka: 1 sztuka
    - garam masala: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - natka piertuszki: 0.5 pęczka
    - 4 ząbki czosnku: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Dyniowe naleśniki z dyniowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 200 g dyni kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Z mleka, mąki, soli i jajka oraz sody i soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Dodajemy do niego dyniową masę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęste, dolewamy trochę mleka. Na dużej rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Smażyłam je na największej patelni i wyszło mi około 9 naleśników.
  • 2. Mięso podsmażamy na patelni. Dynię i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz garam masalą i podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie warzywa podlewamy wodą i dusimy do czasu aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia łączymy warzywa z dynią, dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki i całość smażymy jeszcze kilka minut.
  • 3. Nadzienie układamy na naleśnikach i zwijamy je w rulon. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować