Dyniowe naleśniki z dyniowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.200 g dyni kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Z mleka, mąki, soli i jajka oraz sody i soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Dodajemy do niego dyniową masę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęste, dolewamy trochę mleka. Na dużej rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Smażyłam je na największej patelni i wyszło mi około 9 naleśników.
2.Mięso podsmażamy na patelni. Dynię i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz garam masalą i podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie warzywa podlewamy wodą i dusimy do czasu aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia łączymy warzywa z dynią, dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki i całość smażymy jeszcze kilka minut.
3.Nadzienie układamy na naleśnikach i zwijamy je w rulon. Podajemy gorące.
Komentarze