Dyniowe muffiny z orzeszkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Miały być malutkie muffinki, ale wyszły troszkę większe :) Pyszne i pachnące są idealne do zapakowania dziecku do szkoły lub do zwykłej herbatki.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 3.5 szklanki
    - proszek o pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - przyprawa do pierników: 2 łyżeczki
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 0.75 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - mus z dyni: 24 dekagramów
    - woda: 0.75 szklanki
    ORZECHOWA POSYPKA::
    - mąka: 0.5 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - margaryna (stopiona): 0.25 sztuki
    - orzechowy krokant: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Dyniowe muffiny z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Orzechowa posypka:
    Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę zagnieść jak kruszonkę z cukrem, mąką, cynamonem i orzeszkami.
  • dyniowe muffiny 2. Ciasto:
    W misce wymieszać na sucho przesiana mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika. Osobno zmiksować jajka z olejem, wodą i musem z dyni.
    Do suchych składników dolewać mokre cały czas miksując na niskich obrotach miksera.
  • dyniowe muffiny 3. Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości ciastem i posypać posypką.
    Piec w temp. 175 st około 30 min( moje piekły się nawet 35min ze względu na wielkość)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować