Dyniowe muffinki ze śliwką i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kolejna wersja ciasta dyniowego.Wykorzystałam w nim puree dyniowe, którego główną funkcją jest sprawienie, by ciasto było długo wilgotne. Aby babeczki nie były nudne, w środku każdej z nich zatopiłam całą śliwkę faszerowaną deserową czekoladą.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 500 g ugotowanej dyni
    · 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    · ok. 3/4 szklanki brązowego cukru
    · szczypta soli
    · 2 jajka
    · 1/2 szklanki oleju
    · 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 125 g serka śmietankowego philadelphia light
    · skórka z 1 cytryny
    Dodatkowo
    · śliwki
    · kostki czekolady deserowej o smaku wiśni
    · 100 g miękkiego masła
    · łyżka jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
    · 100 g białej roztopionej czekolady
    · sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Puree

Dyniowe muffinki ze śliwką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto dyniowe na bazie puree 1. Ugotowaną dynię rozdrabniamy za pomocą tłuczka, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Dobrze mieszamy. Dodajemy żółtka, olej, skórkę z cytryny oraz serek.
    Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Na dno foremek do muffinek (jeśli używamy zwykłych foremek, wykładamy je papilotkami, silikonowych nie musimy wykładać). wylewamy po łyżce ciasta.
  • Faszerowanie śliwek 2. Do każdej muffinki wkładamy na środek śliwkę - w miejsce pestki umieszczamy połowę kostki czekolady.
  • Przygotowywanie dyniowych muffinek 3. Każdą śliwkę zalewamy ponownie ciastem. Jeśli używamy małych foremek zamiast śliwek możemy użyć samą czekoladę. Duże muffinki pieczemy ok. 30-35 minut, mniejsze 20 min. temp. 180 stopni, termoobieg. W miarę możliwości babeczki studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika- dzięki temu nie opadną.
  • 4. Małe babeczki zdobimy lukrem lub polewą- masło ucieramy z roztopioną, nieco przestudzoną czekoladą, jogurtem i sokiem z cytryny. Duże, ze śliwką obsypujemy jedynie cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Babeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe obsypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować