210 g mąki
40 g płatków owsianych
30 g masła
40 g ksylitolu
200 g puree z dyni
1 jajko
skórka otarta z pomarańczy
150 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
14 g gorzkiej czekolady
Dyniowe muffinki z płatkami owsianymi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, oraz proszek i sodę. Odłożyć na chwilę na bok. Masło musi być miękkie. Przełożyć je do miski, dodać ksylitol i rozetrzeć dokładnie silikonową łopatką ( można również użyć miksera). Następnie wbić jajko i wymieszać całość ( w początkowej fazie będzie wyglądać jakby masa była zważona, ale to nie szkodzi).
2.Dodać maślankę i ponownie wymieszać. Dodać puree z dyni i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać szybko. Napełniać foremki do 2/3 wysokości. Czekoladę posiekać i posypać babeczki po wierzchu. Piec w 180 st około 30 minut. Wyjąć ostudzić. Smacznego!
Porady
puree z dyni można zastąpić ugotowanym i zmiksowanym batatem, a płatki owsiane innymi ulubionymi
Komentarze