Dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W listopadzie króluje dynia! W każdym większym sklepie jest jej mnóstwo, w różnych rodzajach :) Ja w dzisiejszym wypieku użyłam dyni piżmowej, dzięki której powstały pyszne dyniowe muffinki z przepisu Pawła Małeckiego, które znalazłam na stronie Kuchnia Lidla!

  • 60 min

Składniki:

  • Muffinki:

    300 g purée z dyni np. piżmowej
    100 g rozpuszczonego masła
    130 g cukier
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy

    Krem:

    200 ml śmietanki 30-36%
    50 ml wrzątku
    1 sucha galaretka np. cytrynowa lub agrestowa

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dyniowe muffinki 1.
    Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy ok. 20 minut lub więcej w temp. 190 stopni. Jeżeli po 20 minutach gdy wbijemy widelec, będzie on ładnie wchodzić w dynię tzn, że już jest ok.

    Podpieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy.

    Blendujemy na gładki mus.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy