Dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

W listopadzie króluje dynia! W każdym większym sklepie jest jej mnóstwo, w różnych rodzajach :) Ja w dzisiejszym wypieku użyłam dyni piżmowej, dzięki której powstały pyszne dyniowe muffinki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Muffinki:

    300 g purée z dyni np. piżmowej
    100 g rozpuszczonego masła
    130 g cukier
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy

    Krem:

    200 ml śmietanki 30-36%
    50 ml wrzątku
    1 sucha galaretka np. cytrynowa lub agrestowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy ok. 20 minut lub więcej w temp. 190 stopni. Jeżeli po 20 minutach gdy wbijemy widelec, będzie on ładnie wchodzić w dynię tzn, że już jest ok. (Podobnie jak w gotowaniu ziemniaków)

    Podpieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy.

    Blendujemy na gładki mus.

    Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło, puree z dyni, pozostałe składniki, miksujemy.

    Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

    Śmietankę kremówkę miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż będzie dobrze ubita.

    We wrzątku rozpuszczam dokładnie galaretkę, ciągle mieszając. To jest mała ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo dokładnie. Następnie chwilę ją tak mieszając ochładzam, nadal będzie lekko ciepła, ale niech nie będzie gorąca! Dodaję do śmietany i szybko miksuję. Napełniam szprycę i dekoruję przestudzone muffinki. Gotowe!

    Kilka rad: jeśli przypadkiem dodacie za ciepłą galaretkę i krem Wam zrobi się zbyt płynny to nic się nie dzieje, schowajcie na chwilę do lodówki, lekko się zetnie i będzie miał prawidłową konsystencję. Wtedy zmiksujcie i dekorujcie! Starajcie się jednak by śmietana była idealnie ubita a galaretka lekko ciepła. Czemu nie zimna? Bo baaardzo szybko się ścina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować