Dyniowe muffinki

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W listopadzie króluje dynia! W każdym większym sklepie jest jej mnóstwo, w różnych rodzajach :) Ja w dzisiejszym wypieku użyłam dyni piżmowej, dzięki której powstały pyszne dyniowe muffinki.

Joanna Poprostupycha
  • 65min

Składniki

Muffinki:

300 g purée z dyni np. piżmowej
100 g rozpuszczonego masła
130 g cukier
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy

Krem:

200 ml śmietanki 30-36%
50 ml wrzątku
1 sucha galaretka np. cytrynowa lub agrestowa

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe muffinki

  • 1. Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy ok. 20 minut lub więcej w temp. 190 stopni. Jeżeli po 20 minutach gdy wbijemy widelec, będzie on ładnie wchodzić w dynię tzn, że już jest ok. (Podobnie jak w gotowaniu ziemniaków)

    Podpieczoną dynię wyciągamy z piekarnika, studzimy.

    Blendujemy na gładki mus.

    Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło, puree z dyni, pozostałe składniki, miksujemy.

    Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

    Śmietankę kremówkę miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż będzie dobrze ubita.

    We wrzątku rozpuszczam dokładnie galaretkę, ciągle mieszając. To jest mała ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo dokładnie. Następnie chwilę ją tak mieszając ochładzam, nadal będzie lekko ciepła, ale niech nie będzie gorąca! Dodaję do śmietany i szybko miksuję. Napełniam szprycę i dekoruję przestudzone muffinki. Gotowe!

    Kilka rad: jeśli przypadkiem dodacie za ciepłą galaretkę i krem Wam zrobi się zbyt płynny to nic się nie dzieje, schowajcie na chwilę do lodówki, lekko się zetnie i będzie miał prawidłową konsystencję. Wtedy zmiksujcie i dekorujcie! Starajcie się jednak by śmietana była idealnie ubita a galaretka lekko ciepła. Czemu nie zimna? Bo baaardzo szybko się ścina.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki dyniowo-cynamonowe z kruszonką

Dodane przez: joanna30

Muffinki dyniowo-cynamonowe z kruszonką

Mięciutkie, puszyste i wilgotne...

muffinki dyniowe

Dodane przez: ilka

Muffinki dyniowe na mące razowej

Zdrowe muffinki dyniowe z mąką...

dyniowe muffinki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Dyniowe muffinki z daktylami

Delikatnie korzenne , aromatyczne...

Dyniowe muffinki ze śliwką i czekoladą

Dodane przez: Ewa Mróz

Dyniowe muffinki ze śliwką i czekoladą

Kolejna wersja ciasta dyniowego.Wykorzystałam...

muffnki dyniowe

Dodane przez: moniquelodz

Muffinki dyniowe

Antydepresyjne muffinki! Dynia...

muffinki

Dodane przez: izaa_a

dyniowe muffinki

smaczne i wilgotne muffinki, Ja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE