Dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne muffinki z dodatkiem dyni. Warto je przygotować choćby po to, by przemycić dzieciom trochę cennych witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 jajka
    100 g roztopionego masła
    200 ml mleka
    2 łyżki startej lub zmiksowanej dni
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tradycyjnie do przygotowania muffinek potrzebujemy dwóch misek.
  • 2. Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.
  • 3. W drugiej łączymy mleko, jajka, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i dynię.
  • 4. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy ciasto i przelewamy do foremek na muffinki.
  • 5. Z doświadczenia wiem, że nawet do silikonowych lepiej włożyć papierowe papilotki. Babeczki ładniej wyrastają i są o wiele smaczniejsze.
  • 6. Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.
  • 7. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy