dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne i wilgotne muffinki, Ja do nich zrobiłam krem bo lubimy ale i bez niego są bardzo smaczne

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    2 jajka
    ok 1 szkl pure z pieczonej dyni
    60 ml mleka
    150g roztopionego masła

    krem:
    200 ml śmietanki 30-36%
    150 g serka kremowego
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Bita śmietana

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy pure z dyni, roztopione przestudzone masło i mleko.
  • 2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
  • 3. Następnie mieszamy ze sobą nie za bardzo dokładnie; tylko do połączenia mokre składniki z suchymi.
  • 4. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami tak mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 18-20 min. w 170 st.
  • 5. Ubijamy Śmietankę, dodajemy cukier wedle smaku i serek kremowy. Dekorujemy muffinki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować